Vergi Uyuşmazlıklarının İdari ve Yargısal Çözümü

VERGİ UYUŞMAZLIKLARININ ÇÖZÜMÜ
Vergi uyuşmazlıklarının iki ayrı çözüm yolu bulunmaktadır. Birincisi dava sürecini yansımadan idari aşamada öngörülen uzlaşma, düzeltme talebi, şikayet, pişmanlıkla ödeme, cezalarda indirim veya tamamen ödeme gibi çözüm yolları, ikincisi ise birincisinden verim alınmaması veya pratik çözüm getirmeyeceğinin öngörülmesi halinde nihai çözüm olan dava sürecidir.
Herhangi bir uyuşmazlıkta idari çözüm yollarının mı yoksa dava yolunun mu tercih edilmesi gerektiği, o konudaki kanuni düzenlemeler ve zorunluluklar, idare nezdinde yapılan uygulamalar, yerel mahkeme kararları ve Danıştay ve Anayasa Mahkemesi içtihatları göz önüne alınarak bir analiz yapmayı gerektirmektedir ki bu analiz sonucu bir strateji belirlenerek tercih edilen yolun muhtemel risk ve getirileri ile tercih edilmeyen yolun alternatif maliyetleri birlikte değerlendirilmek suretiyle bir yol haritası belirlenmelidir.
Bu yol haritasının belirlenebilmesi için ise vergi mevzuatına hakimiyetin yanı sıra vergi yargılamasının usul ve esaslarına da vakıf olunması gerekmektedir. Vergi yargılamasının, bırakın adli yargıyı, bünyesinde bulunduğu idari yargılama hukuku içinde dahi özel bir alanı bulunmaktadır. Dava açma süresi başta olmak üzere bir çok hususta idari yargılama usulünden ayrıksı seyreden ilke ve usullere sahiptir. Vergi muhakeme nosyonu ve birikimi olmaksızın sırf temel muhasebe ve mali kanun maddeleri ile sorunun istenildiği şekilde çözümü mümkün bulunmamaktadır.Tam da burada süregelen içtihatların takibi, kanunların içtihatlar doğrultusunda ne şekilde yorumlandığı, vergi yargılamasının kendine has, suigeneris özelliğinin getirdiği ilkelerin bilinmesi davaların olumlu sonuçlanması açısından çok önem arz etmektedir.
Diğer taraftan sadece yargılama hukukuna sahip olmak da vergi davalarından beklenen sonucu almaya yetmeyecektir. Zira muhakeme esnasında kullanılacak olan temel muhasebe bilgileri, defter kayıt ve düzeni, beyanname hazırlama ilke ve usulleri, şirketlerin kuruluş ve işleyiş metodları, ticari hesap hareketleri, dış ticaret işlemleri, gümrük uygulamaları ve bunların birbirleri ile etkileşimleri gibi hususlarda da tam bir bilgi ve tecrübe birikimi olmalı ki vergi uyuşmazlığının ilk aşaması sayılabilecek olan vergilendirme işleminin dayanaklarının, hesaplama yollarının doğru ve yerinde olup olmadığının tahlili yapılabilsin.
Ülkemizde maalesef ki vergisel bir mevzunun çözüm noktasında ehil kalemler az sayıda olup sadece internet arama motorları ile çözüm adı altında genel geçer bilgilerle sorunlara çözüm sunulur hale gelindiği, vergi avukatlığı hususunda bir uzmanlaşmanın bulunmadığını esefle görmüş olup bu alandaki boşluğu bi-hakkın doldurma gayesi ile yola çıkmış bulunup an itibariyle yılların da vermiş olduğu birikimle vergi hukuku ve yargılaması alanında her türlü soru ve sorunlarınıza pratik ve sonuç odaklı çözüm önerilerimiz bulunmaktadır.

AKİF ÇELİK

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir